Drożdżowy jabłecznik na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła

    10 dag
  • mąki pszennej

    60 dag
  • maślanki naturalnej

    300 ml
  • śmietany 30%

    100 ml
  • dużych kwaśnych jabłek

    3 szt.
  • jajek

    6 szt.
  • soli

    szczypta
  • cukru kryształu

    10 dag
  • cukru pudru

    5 dag
  • cytryny

    1 szt.
  • cynamon mielony

    do smaku
  • drożdży instant

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie po środku. Dodać maślankę wymieszaną z drożdżami instant, 4 żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Połączyć wszystkie składniki, dodać rozpuszczone masło i wyrobić na gładka masę. Oprószyć mąką, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Brytfannę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do brytfanki i posypać połową cukru kryształu. Jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne, pokroić na plasterki i wymieszać z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Plasterki jabłek ułożyć na wierzchu ciasta, posypać pozostałym cukrem i cynamonem. Na wierzchu posmarować śmietaną ubitą z jajkami. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190ºC na około 40 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 12.06.2012 19:08
super
Misiek1 08.05.2011 18:20
pyszniutki!
kasiurek 20.10.2010 08:53
fajne ciacho mniam
aguus 11.08.2010 11:08
Jabłka... Pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat