Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
nadzienie
-
twaróg półtłusty
500 g -
jajko
1 szt -
płatki migdałowe
100 g -
borówka amerykańska
2 szk -
budyń waniliowy
2 op -
cukier waniliowy
1 op
ciasto
-
mąka pszenna
4,5 szk -
jajko
2 szt -
cukier
1/2 szk -
sól
1 szczypta -
mleko
1 szk -
masło
80 g -
drożdże świeże
30 g
dodatkowo
-
lukier biały
1 szk -
białko
3 szt
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszać w lekko nagrzanym mleku z łyżką mąki i cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wymieszaną z solą i cukrem.
Dodać rozbełtane jajka i wyrośnięty zaczyn i mieszać ciasto.
Gdy składniki się połączą dodać tłuszcz i wyrobić ciasto.
Zostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier waniliowy, jeden budyń i jajko i wymieszać nadzienie.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na dość spory placek w kształcie prostokąta.
Posmarować rozmieszanym białkiem i na cieście rozłożyć nadzienie serowe.
Potem rozsypać borówki i posypać drugim budyniem.
Wszystko zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości około 3 cm.
Roladki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do podrośnięcia.
Posmarować je białkiem.
Drożdżówki piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.
Potem je przestudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i słodkiej śmietanki.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się