Drożdżówki zakręcone Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

nadzienie

  • twaróg półtłusty

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • płatki migdałowe

    100 g
  • borówka amerykańska

    2 szk
  • budyń waniliowy

    2 op
  • cukier waniliowy

    1 op

ciasto

  • mąka pszenna

    4,5 szk
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    1/2 szk
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    1 szk
  • masło

    80 g
  • drożdże świeże

    30 g

dodatkowo

  • lukier biały

    1 szk
  • białko

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopić w rondelku i przestudzić.
Drożdże wymieszać w lekko nagrzanym mleku z łyżką mąki i cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wymieszaną z solą i cukrem.
Dodać rozbełtane jajka i wyrośnięty zaczyn i mieszać ciasto.
Gdy składniki się połączą dodać tłuszcz i wyrobić ciasto.
Zostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia.

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier waniliowy, jeden budyń i jajko i wymieszać nadzienie.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na dość spory placek w kształcie prostokąta.
Posmarować rozmieszanym białkiem i na cieście rozłożyć nadzienie serowe.
Potem rozsypać borówki i posypać drugim budyniem.

Wszystko zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości około 3 cm.
Roladki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do podrośnięcia.
Posmarować je białkiem.
Drożdżówki piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.

Potem je przestudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i słodkiej śmietanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 01.03.2018 14:26
Po prostu pychotka : )
KORAL 19.02.2018 21:43
Świetne.....:)
Patrycja33 19.02.2018 17:18
uwielbiam domowe drożdżówki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat