Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki zakręcone Zewy
Drożdże wymieszać w lekko nagrzanym mleku z łyżką mąki i cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wymieszaną z solą i cukrem.
Dodać rozbełtane jajka i wyrośnięty zaczyn i mieszać ciasto.
Gdy składniki się połączą dodać tłuszcz i wyrobić ciasto.
Zostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier waniliowy, jeden budyń i jajko i wymieszać nadzienie.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na dość spory placek w kształcie prostokąta.
Posmarować rozmieszanym białkiem i na cieście rozłożyć nadzienie serowe.
Potem rozsypać borówki i posypać drugim budyniem.
Wszystko zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości około 3 cm.
Roladki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do podrośnięcia.
Posmarować je białkiem.
Drożdżówki piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.
Potem je przestudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i słodkiej śmietanki.