Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z truskawkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 1/4 szklanki
drożdże suche 7 g
mleko 1 szklanka
cukier 3 łyżki
jajko 1 sztuka
masło 50 g
sól 1/4 łyżeczki
truskawki świeże 200 g
borówki 2 garście

Kruszonka

masło 50 g
cukier 1/3 szklanki
mąka 1/3 szklanki

Porada

Można posypać cukrem pudrem do smaku i ozdoby :)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z truskawkami

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić mikserem, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Zostawić w misce, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości - ok. 1 godzinę.
W międzyczasie robimy kruszonkę, wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki.

Po godzinie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 7 części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Pozostawić w cieple na 30 minut lub dłużej, żeby znowu podrosły.

Następnie układamy na cieście truskawki i borówki. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minuty, do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 03.06.2016 08:32
smakowite kołaczyki mniam
Habibi 03.06.2016 08:32
bardzo apetyczne i piękne bułeczki :)
Krzysztof15 03.06.2016 06:33
pyszna bułeczka
Helena53 02.06.2016 22:24
Muszą być przepyszne, bo tak wyglądają! Idealne :)
gosia1988 02.06.2016 22:24
Smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak