Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Rozczyn:
-
drożdże świeże
5 dag -
mleko ciepłe
0.5 szklanki -
cukier
1 łyżka -
mąka tortowa
1 łyżka
Ciasto:
-
mąka tortowa
4 szklanki -
jajka
2 sztuki -
cukier
1 szklanka -
masło lub margaryna
5 dag -
mleko ciepłe
0.5 szklanki
Nadzienie:
-
ser biały półtłusty
25 dag -
cukier waniliowy
1 sztuka -
budyń waniliowy
1 sztuka -
jajko
1 sztuka -
cukier
2 łyżki -
jeżyny
0.5 szklanki
Dodatkowo:
-
jajko
1 sztuka -
cukier
0.5 szklanki -
mąka pszenna
0.5 szklanki
Sposób przygotowania
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zagniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
3. Nadzienie: W tym czasie, gdy rośnie ciasto przygotowujemy nadzienie. Ser biały ucieramy z jakiem, cukrem, cukrem waniliowym (ja robiłam to blenderem ręcznym, ale można i mikserem lub nawet rozetrzeć widelcem ). Jeżyny płuczemy i osuszamy, lekko rozcieramy widelcem i dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Ser wkładamy do lodówki, żeby trochę stężał.
4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, większą szklanką wykrawamy krążki, ciasto nie może być zbyt cienkie, mniejszą szklanką robimy na środku w głębienie i nakładamy w to miejsce porcje serka. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły.
5. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze do zrumienienia. Upieczone studzimy.
6. Podanie: Drożdżówki podajemy, a ja smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszły 4 blaszki drożdżówek, czyli tak 32 sztuki. Czas podany wraz z rośnięciem ciasta. Mąki do ciasta 4 kopiaste szklanki. Mleko ewentualnie dolać do ciasta.![]()
Komentarze (1)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
gusia1000
20.08.2018 20:57Babeczka35
31.08.2018 08:08