Drożdżówki z serem i dżemem

Drożdżówki z serem i dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    3/4 szklanki
  • drożdże suche

    2 łyżeczki
  • cukier

    4 łyżki
  • ser biały

    250 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • dżem truskawkowy

    kilka łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.

Serek i cukierwaniliowy mieszamy.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatamy je ponownie, a następnie formujemy okrągłe płaskie bułeczki.
Drożdżówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Odstawiamy na kilkanaście minut. Serek nakładamy na bułeczki, na niego rozsmarowujemy po łyżeczce dźemu.
Odstawiamy na 15 minut.
Następnie wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180ºC. Jeszcze ciepłe bułeczki możemy polukrować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

21.05.2017 11:05
apetycznie wyglądają

agnieszka214

05.04.2017 18:31
Pyszne wyglądają mniam

agaK.

03.04.2017 12:20
Fajna jest.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat