Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
jajko 1 sztuka
drożdże 12 g
miód płynny 10 g
mleko 2% 120 g
masło 40 g
sól do smaku

masa serowa

masło 2 łyżki
cukier puder 4 łyżki
żółtko jajek 1 łyżeczka
cukier waniliowy
ser biały 300 g
cukier puder

Porada

wierzch mozna posmarowac roztrzepanym jajkiem . wychodzi 8 bułeczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem

Drożdzowe pulchne , puszyste i miękkie bułeczki nadziane serem białym waniliowym to moja propozycja na deser i przekąskę.Polecam.

1. Wymieszać mleko, miód i jajko a nastepnie dodać mąkę wymieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto.Ciasto nie może lepić sie do rąk. Odstawic w ciepłe miejsce aby podwoiło swa objętośc.
2. Nadzenie serowe: Składniki połączyć i utrzec na gładką mase bez grudek .
3. Gdy ciasto podwoi swa objetośc , formować bułeczki, znowu odstawic na kwadrans a nastepnie rozciagac je wzdłuz , nakładac nadzenie serowe i zlepiać boki.
Piec około 20 -25 minut w 200ºC Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mileneczka5 26.10.2015 18:41
dziękuję i polecam
Babeczka35 24.10.2015 19:41
Pyszne drożdżówki:)
agnieszka214 24.10.2015 19:27
Super drozdzowki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak