Drożdżówki z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • jajko

    1 sztuka
  • drożdże

    12 g
  • miód płynny

    10 g
  • mleko 2 %

    120 g
  • masło

    40 g
  • sól do smaku

masa serowa

  • masło

    2 łyżki
  • cukier puder

    4 łyżki
  • żółtko jaja

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

  • ser biały

    300 g
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdzowe pulchne , puszyste i miękkie bułeczki nadziane serem białym waniliowym to moja propozycja na deser i przekąskę.Polecam.

1. Wymieszać mleko, miód i jajko a nastepnie dodać mąkę wymieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto.Ciasto nie może lepić sie do rąk. Odstawic w ciepłe miejsce aby podwoiło swa objętośc.
2. Nadzenie serowe: Składniki połączyć i utrzec na gładką mase bez grudek .
3. Gdy ciasto podwoi swa objetośc , formować bułeczki, znowu odstawic na kwadrans a nastepnie rozciagac je wzdłuz , nakładac nadzenie serowe i zlepiać boki.
Piec około 20 -25 minut w 200ºC Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem.
mileneczka5
wierzch mozna posmarowac roztrzepanym jajkiem . wychodzi 8 bułeczek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mileneczka5 26.10.2015 18:41
dziękuję i polecam
Babeczka35 24.10.2015 19:41
Pyszne drożdżówki:)
agnieszka214 24.10.2015 19:27
Super drozdzowki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat