Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z prażonymi jabłkami i cynamonem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 g
jajko 2 szt
cukier 100 g
masło 100 g
mleko 1 szkl
drożdże 42 g
Nadzienie:
cukier 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczki
lukier
jabłko kwaśne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z prażonymi jabłkami i cynamonem

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Uważamy, żeby nie zostały grudki.
Zaczyn odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Krok 1 - Drożdżówki z prażonymi jabłkami i cynamonem foto
2
Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę, skrapiamy cytryną
Krok 2 - Drożdżówki z prażonymi jabłkami i cynamonem foto
3
W rondelku umieszczamy połowę jabłek, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon i kilka łyżek wody.
Podgrzewamy aż pierwsza partia jabłek będzie bardzo miękka, wtedy dosypujemy resztę i jeszcze chwilkę razem podgrzewamy.


Roztapiamy i studzimy masło- osobno
Krok 3 - Drożdżówki z prażonymi jabłkami i cynamonem foto
4
W większej misce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy jajka i zaczyn.
Wyrabiamy ciasto.
Następnie ciągle mieszając dodajemy po trochę roztopionego masła.
Jeżeli ciasto będzie kleiste- podsypać mąką.
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- około 30 minut
Krok 4 - Drożdżówki z prażonymi jabłkami i cynamonem foto
5
Ciasto po wyrośnięciu zarabiamy krótko, następnie rozwałkowujemy na stolnicy.
Wycinamy większe koła, w środku ugniatamy miejsce pod jabłka
Krok 5 - Drożdżówki z prażonymi jabłkami i cynamonem foto
6
W każdy krążek dajemy jabłka. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
Można posmarować żółtkiem rozmąconym w 1/3 szkl mleka, żeby ładnie się zrumieniły podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy na 180 st C
Krok 6 - Drożdżówki z prażonymi jabłkami i cynamonem foto
7
Drożdżówki pieczemy ok 20 minut, (najlepiej sprawdzić patyczkiem brzeg).

Po przestygnięciu polać lukrem i posypać dodatkowo odrobiną cynamonu.


SMACZNEGO!!!!
Krok 7 - Drożdżówki z prażonymi jabłkami i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 07.01.2014 09:38
wyglądają smakowicie :)
Olga_SK 06.01.2014 17:01
Cudne bułeczki :)
Agata3 06.01.2014 13:41
niebo w gębie;)
brioszka 06.01.2014 12:59
mniammm :)
everay 06.01.2014 12:52
przepysznie wyglądają:)
norweska20 06.01.2014 12:46
smakowity deserek
bietka 06.01.2014 12:45
wyglądaja pysznie, ja poproszę chociaż jedną :)
Romanowka 06.01.2014 12:44
bardzo lubię drożdżówki, a owocami są najlepsze
dodi 06.01.2014 12:40
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak