Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jagodami
Masło lekko roztopić. Jagody opłukać i osączyć, oprószyć cukrem. Mąkę wsypać do miski zrobić wgłębienie, wbić jajka, wsypać cukier, dodać sól ,resztę mleka i rozmieszać. Dodać drożdże i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1,5 cm i wykrawać bułeczki większą filiżanką nakładać jagody i zlepiać bułeczki. (można też ciasto podzielić na kulki rozpłaszczać je i nakładać farsz).
Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować jajkiem albo mlekiem. Można posypać przygotowaną kruszonką. Masło, mąkę i cukier połączyć rozcierając wszystko razem palcami. Odstawić bułeczki na ok 15 min do wyrośnięcia.
Piec ok 15-20 min w 190stopniach.