Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówki z dżemem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 1 kostka
mąka tortowa 1 kg
mleko 1 szkl.
cukier 1,5 szkl.
jajko 4 szt.
czekolada mleczna 1 szt.
dżem jabłkowy
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z dżemem

Sporządzamy rozczyn z drożdży, mleka i 2 łyżki mąki i cukru.
W dużej misce roztrzepujemy jajka z cukrem, wlewamy wyrośnięty rozczyn i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto drożdżowe, pod koniec dać olej i ponownie wyrabiać ciasto.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie formujemy kształt drożdżówki (jaki chcemy) w środek dajemy dżem.
Piec 50 min. 180 stopni.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy upieczone drożdżówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 15.03.2015 16:02
takie słodkości bardzo lubię
Barbara777 14.03.2015 23:16
Miał być ! ;-) bardzo dobra!
Barbara777 14.03.2015 23:04
Dobra drożdzowka?
as28 14.03.2015 22:01
mniam mniam
kasiaw 14.03.2015 20:51
ale bomba kaloryczna ale muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak