drożdżówki z dżemem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    1 kostka
  • mąka tortowa

    1 kg
  • mleko

    1 szkl.
  • cukier

    1,5 szkl.
  • jajka

    4 szt.
  • czekolada mleczna

    1 szt.
  • dżem jabłkowy

  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sporządzamy rozczyn z drożdży, mleka i 2 łyżki mąki i cukru.
W dużej misce roztrzepujemy jajka z cukrem, wlewamy wyrośnięty rozczyn i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto drożdżowe, pod koniec dać olej i ponownie wyrabiać ciasto.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie formujemy kształt drożdżówki (jaki chcemy) w środek dajemy dżem.
Piec 50 min. 180 stopni.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy upieczone drożdżówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 15.03.2015 16:02
takie słodkości bardzo lubię
Barbara777 14.03.2015 23:16
Miał być ! ;-) bardzo dobra!
Barbara777 14.03.2015 23:04
Dobra drożdzowka?
as28 14.03.2015 22:01
mniam mniam
kasiaw 14.03.2015 20:51
ale bomba kaloryczna ale muszą być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat