Drożdżówki z budyniem i śliwką

Drożdżówki z budyniem i śliwką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • drożdże suche

    1,5 opakowania
  • miód

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    1/2 szklanki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • śliwki

    6 szt.Połączyć
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mleko

    0,4 litra
  • cukier waniliowy

    1/2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połączyć ze sobą suche składniki (mąka, cukier z wanilią, sól, drożdże)
W osobnym naczyniu wymieszać mleko z miodem i jajkiem, następnie dodać do suchych składników.
Dołączyć miękkie masło, oraz wszystko razem wymieszać na gładkie ciasto.
Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 20-30 min)

W między czasie zrobić budyń wg zaleceń napisanych na torebce, nie dodając jednak 0,5 litra mleka, a 0,4 litra, aby masa była gęsta.
Odstawić do przestygnięcia.

Po wyrośnięciu ciasta, formować z niego placki wysokości ok 1,5 cm (Jeśli ciasto klei się do rąk to delikatnie podsypujemy mąką) układać na blasze pozostawiając odstępy, ponieważ ciasto podwoi swoją objętość.
Odstawić na kolejne 30 min

po tym czasie delikatnie palcami zrobić wgłębienia.
Nałożyć do środka budyń, oraz ułożyć śliwki.
Piec ok 20 min w temperaturze 200 stopni

Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 15.08.2012 17:46
super
Twister 01.08.2012 19:34
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat