Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i śliwką
W osobnym naczyniu wymieszać mleko z miodem i jajkiem, następnie dodać do suchych składników.
Dołączyć miękkie masło, oraz wszystko razem wymieszać na gładkie ciasto.
Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 20-30 min)
W między czasie zrobić budyń wg zaleceń napisanych na torebce, nie dodając jednak 0,5 litra mleka, a 0,4 litra, aby masa była gęsta.
Odstawić do przestygnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta, formować z niego placki wysokości ok 1,5 cm (Jeśli ciasto klei się do rąk to delikatnie podsypujemy mąką) układać na blasze pozostawiając odstępy, ponieważ ciasto podwoi swoją objętość.
Odstawić na kolejne 30 min
po tym czasie delikatnie palcami zrobić wgłębienia.
Nałożyć do środka budyń, oraz ułożyć śliwki.
Piec ok 20 min w temperaturze 200 stopni
Smacznego!!!