Drożdżowiec z wiórkami kokosowymi

Drożdżowiec z wiórkami kokosowymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    3 łyżka
  • masło

    3 łyżka
  • mleko 2 %

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    6 łyżek
  • drożdże

    0,5 kostka
  • jajka

    1 sztuk
  • mąka pszenna

    600 gram
  • wiórki kokosowe

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( nie gorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść . Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy. Na wierzch ciasta posypać dużą ilość wiórek kokosowych tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Laila2786

12.03.2013 15:29
z kokosem brzmi ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat