Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżóweczki z powidłami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
drożdże świeże 50 g
masło 100 g
mleko 250 ml
sól szczypta
jajko 2 szt
powidła śliwkowe
cukier do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżóweczki z powidłami

Mleko dzielimy na dwie części i wlewamy do garnuszków. Podgrzewamy żeby było ciepłe ale nie gorące. W jednym garnuszku dodajemy masło, a do drugiego drożdże, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Garnuszek z drożdżami przykrywamy ścierką i czekamy aż urośnie.Mąkę przesiewamy przez sitko i wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i rozbełtane jajko. Dodajemy rozczyn drożdżowy oraz mleko z masłem. Wyrabiamy. Gdy ciasto jest już elastyczne i odrywa się nam od ręki przykrywamy ścierką i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Przygotowujemy blaszkę -wykładamy ją papierem do pieczenia. Gdy ciasto już urośnie urywamy kawałki i robimy placuszki na środek kładziemy nasze powidła lub swój ulubiony dżem. Wszystkie końce razem łączymy aby powstała kulka. Układamy na blaszce wszystkie drożdżóweczki. Jajko bełtamy i smarujemy pędzelkiem. Podsypujemy cukrem. Pieczemy w temp 180st przez ok 20-25min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 11.12.2015 14:19
fajne drożdżóweczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak