Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijaski z makiem
Ciasto:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i dodać do niej drożdże, płynny tłuszcz oraz 2 jajka i 1 żółtko, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta oddzielić 1/4 i rozciągnąć ją na dnie formy(28cm na 24cm), resztę ciasta rozwałkować na cienki placek, posmarować go 3/4 całej masy makowej i zwinąć jak roladę.
Resztę masy rozsmarować na cieście ułożonym w formie.
Zwinięte ciasto pokroić na 3-4 cm kawałki i ułożyć je miejscem cięcia do dołu na cieście, wierzch posmarować pozostałym białkiem, posypać zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180-190 st około 30 min po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.