Drożdzowe uszka do barszczyku

Drożdzowe uszka do barszczyku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

  • jaja

  • tłuszcz

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Drożdzowe uszka do barszczyku

Na ciasto:
# 3 szklanki mąki
# 20 dkg margaryny
# 4 dkg drożdzy
# 1 łyżka cukru
# 1 łyżeczka soli
#2 jajka
# 3 łyżki gęstej kwaśnej smietany
# kminek
# żółtko do smarowania ciasta

Na farsz :
# 1/2 kg kiszonej kapusty
# garstka suszonych grzybków
# sól, pieprz
# cebula
# 2 łyżki oleju


Wykonanie:
Przesiać makę , drożdze rozetrzeć w łyżce ciepłej wody i wlać do dołeczka zrobionego w misce z mąką. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyruszania się drożdzy.Po tym czasie dodać do mąki rozdrobnioną margarynę , wbić jajka , dodać śmietanęi, sól i wyrobić rękami na gładkie ciasto. Grzybki namoczyć , potem ugotować i pokroić na drobno.Kapustę wypłukać i ugotować do miękka dodając do gotowania wywar z grzybków Odcisnąć dość dobrze i posiekać.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju leciutko rumieniąc. Dodać do kapusty grzybki i cebulkę , wymieszać dokładnie i dobrze dosmaczyć solą i pieprzem. Ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy , kroić w kwadraty i nadziewaćfarszem . Zlepiać zgrabne uszka. Można też farsz układać na wąski długi prostokąt , wzdłuż nałożyć farsz , zrolować i pociąć w kształtne romby . poukładać na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać kminkiem . piec na złoty kolor w srednio goracym piecu około 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

IwonaKa 15.07.2013 11:53
super,bardzo lubię do barszczu
Rybciia 04.07.2013 08:04
jakie fajne :-)
IZABELA29 24.05.2013 09:14
uwielbiam takie dodatki do barszczu
barbara11561 16.05.2013 02:19
przepyszne,takie by nam wszystkim smakowały:)
romanrafal 23.02.2013 17:39
super
Anna169Hosz 30.12.2012 16:08
Podoba mi się ten pomysł.
Poison1988 16.12.2012 00:45
świetne! nigdy takich nie jadłam.
traktorek 05.12.2012 13:03
smakowitości
RenataZ-et 25.11.2012 10:34
coś pysznego....
smakoszek 08.10.2012 08:19
do barszczyku idealne-chociaż uszka to jadalne....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat