Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z żurawiną
Kroki postępowania
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować dodatki: miękkie masło utrzeć z cukrem. Żurawinę umyć, osuszyć i posiekać w rozdrabniaczu.
Następnie ciasto wyjąć, rozwałkować na duży prostokąt.
Posypać posiekaną żurawiną. Ciasto zwinąć w ciasny rulon.
Przy pomocy nitki pokroić rulon w kawałki szerokości ok. 3cm.
Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na 25 minut do napuszenia.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut aż się zarumienią. Wystudzić na kratce