Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami

Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • woda

    300 ml
  • mąka tortowa

    600 g/ok
  • Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżeczka
  • kminek

    2 szczypty
  • oliwa

    5 łyżek
  • sól

    4 szczypty
  • drożdże

    1 łyżeczka kopiasta

FARSZ;

  • mozarella

    1 szt
  • oliwki zielone

    6 szt
  • czosnek w oleju z ziołami

    6 szt
  • szynka parmeńska

    100 g
  • kiełbasa krakowska

    5 plastrów
  • pieczarki

    2 szt
  • grzyby leśne

    1 garść ./ mrożone użyłam
  • masło

    1 łyżka
  • cebula czerwona

    1 szt
  • bazylia

    5 listków
  • sos pomidorowy

    4 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
Z ciepłej wody i pozostałych składników na ciasto, łączymy je i wyrabiamy dobrze napowietrzając.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta i zostawiamy na 30 min by podrosło.
Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
Na patelnię wrzucamy masło, poszatkowaną cebulę i grzyby , ja wykorzystałam resztki z zamrażarki, przesmażyłam chwilę by odparował sok.
Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
Mozarellę ścieramy na tarce, kiełbasę i szynkę, kroimy na małe kawałki , czosnek i oliwki w plasterki.
Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
Ciasto smarujemy cienko sosem pomidorowym ,czy ketchupem , lub czymś innym .
Krok 6 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
Na ciasto kładziemy farsz równo go rozłożyć
Krok 7 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
Następnie zwijamy jak struclę, dobrze jest mieć ciasto na papierze do pieczenia, bądż sylikonowej desce, idzie to dużo łatwiej.
Krok 8 - Drożdżowe ślimaczki z szynką parmeńską, mozarellą, oliwkami, grzybami  foto
Następnie kroimy na 1.5cm plastry, mi wyszło 18 szt , delikatnie przenosząc na nożu układamy w foremce, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h po czym pieczemy przez 20-25 min w tem 180st .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 14.07.2014 10:50
pyszne są :)
teresa18 12.07.2014 18:08
wyśmienicie wygladają
wyattearp 12.07.2014 13:40
super ślimaczki
sylwia_sl 11.07.2014 23:04
efekt na pewno smaczny
Kolorowa 11.07.2014 22:30
ale pyszne ślimaczki :)
jasiek 11.07.2014 17:29
pyszne takie ślimaczki
Katarzyna59 11.07.2014 17:26
rewelacyjne
Anna133 11.07.2014 15:57
idealne na piknik, wypad nad wodę, basen i właśnie świetnie się sprawdziły :)
molanka 11.07.2014 15:48
Wyglądają bardzo apetycznie
Olga_SK 11.07.2014 15:27
Wyglądają smakowicie :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat