Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z jeżynami i lukrem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 600 g
cukier 100 g
mleko 1 szkl
drożdże 42 g
jajko 2 szt
masło 100 g
sok z cytryny 2 łyżki
cukier puder pół szkl
dżem jeżynowy 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z jeżynami i lukrem

Kroki postępowania

1
W podgrzanym lekko mleku rozcieramy drożdże z kilkoma łyżkami maki i cukru.
Odstawiamy na ok 10 minut żeby zaczyn podrósł
Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z jeżynami i lukrem foto
2
Roztapiamy masło i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce mieszamy resztę mąki, cukru, wbijamy jajka, dodajemy wyrośnięty zaczyn- mieszamy wszystkie składniki.
Następnie dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy na jednolite ciasto
Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z jeżynami i lukrem foto
3
Odstawiamy je na ok30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do smarowania użyłam jeżyn, które zostały mi po robieniu soku- dodałam do nich cukier żelujący, ale dobry będzie też dżem z porzeczki- najsmaczniejsze będą kwaśne
Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z jeżynami i lukrem foto
4
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na równe cząstki, rozwałkować je w długie pasy
Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z jeżynami i lukrem foto
5
Paski smarujemy grubo dżemem, zwijamy w rulony
Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z jeżynami i lukrem foto
6
Nasze ruloniki układamy na blaszce, niezbyt blisko siebie, następnie odstawiamy jeszcze na ok 20 minut do podrośnięcia
Krok 6 - Drożdżowe ślimaczki z jeżynami i lukrem foto
7
Rozetki po podrośnięciu wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180st C i pieczemy ok 45 min na złoty kolor
Krok 7 - Drożdżowe ślimaczki z jeżynami i lukrem foto
8
Po upieczeniu i wystygnięciu smarujemy lukrem

(Cukier puder mieszamy w szklance z sokiem z cytryny tak aby powstał gęsty lukier)


SMACZNEGO!!!
Krok 8 - Drożdżowe ślimaczki z jeżynami i lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 11.09.2013 13:41
Jak pięknie wyglądają :-)
Renata22 10.09.2013 20:17
Och jej!;) ale zjadłabym takiego ślimaczka!;)
Mniam 04.09.2013 08:26
Chętnie bym sobie parę oderwała :)
miroslawa 04.09.2013 05:13
superowe ślimaczki
stokrotka 03.09.2013 21:32
świetne ślimaki!
aisoglam 03.09.2013 20:08
Świetnie się prezentują Twoje "ślimaczki" :)
KasiaK90 03.09.2013 17:41
wspaniałe:) i jak zawsze szybko znikają ze stołu:)
Milena87 03.09.2013 17:07
pyszny deser
Beatris 03.09.2013 16:50
Takie ślimaczki do odrywania. Pycha.
Olga_SK 03.09.2013 16:04
Uwielbiam takie! Wczoraj robiłam z malinkami, pycha! :)
Sylwia26 03.09.2013 15:44
smaczne ślimaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak