Drożdżowe ślimaczki z jagodami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • drożdże świeże

    25 gramów
  • cukier trzcinowy

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • masło

    70 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0.25 łyżeczki
  • mleko

    200 gramów
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka

    400 gramów

Nadzienie:

  • serek waniliowy

    150 gramów
  • budyń śmietankowy

    2 łyżki
  • jagody

    1 szklanka

Lukier:

  • cukier puder

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto

Drożdże pokruszyć do miski, dodać po 1 łyżce cukru i mąki oraz 1/4 szklanki mleka. Zaczyn wymieszać i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Do głębokiej miski przesiać mąkę. Jajko i żółtko wymieszać z cukrem, wanilią i pozostałym mlekiem. Całość wlać do mąki. Dodać zaczyn i wymieszać drewnianą łyżką.

Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto w końcowej fazie wyrabiania powinno być gładkie i lśniące.

Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość (po ok. godzinie) przełożyć na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkować. Uformować prostokąt o wymiarach ok. 20x50 cm.

Serek waniliowy wymieszać z budyniem i rozsmarować na cieście pozostawiając wolne boki.

Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto
Umyte, osuszone jagody rozłożyć na twarożku.
Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto

Ciasto z nadzieniem delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę. Całość pokroić w kilkucentymetrowe plastry ok. 12 sztuk.

Prostokątną blachę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane plastry ciasta ułożyć w blaszce, nadzienie powinno być na spodzie i na wierzchu, zachowując odstępy.

Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto

Blaszkę z bułeczkami odstawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.

Krok 6 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto

Jagodzianki piec ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni.

Krok 7 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto

Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i otrzymanym lukrem udekorować przestudzone bułeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 23.09.2016 21:00
U babci zawsze wszystko smakowało wyjątkowo :)
Babeczka35 23.09.2016 07:00
Smakowite drożdżówki.
Ada-Gaba 22.09.2016 22:34
moje ulubione: )
MałaMi89 22.09.2016 22:30
Wyglądają mega apetycznie, ale dzięki tej czerwonej osłonce na szklankę poczułam się jak u Babci! A tam takie drożdżówki smakowały zawsze najlepiej!;)
RenataZ-et 22.09.2016 20:40
bardzo apetyczne!
Agnieszka-87-25 22.09.2016 17:52
zjadła bym takie
kasia.s 22.09.2016 17:01
Super pomysł :)
Bernadeta1 22.09.2016 16:11
palce lizać takie drożdżówki
ben-ka 22.09.2016 15:33
Uwielbiam...są pyszne !
kd045 22.09.2016 13:29
smakowite ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat