Drożdżowe róże z czekoladą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szkl
  • drożdże

    1/3 kostki
  • mleko

    2/3 szkl
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • margryna

    8 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wraz z łyżeczką cukru rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na pół godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajko, wyrośnięte drożdże oraz stopioną zimną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wycinać pasy o szer. 4 cm i dł. 20 cm.

Nadzienie:
5 dag orzechów włoskich,
cukier waniliowy,
150 g mlecznej czekolady z nadzieniem o smaku truskawkowym,
jajko.

Orzechy oraz czekoladę posiekać. Utzreć z cukrem oraz jajkiem. Masą smarować pasy ciasta. Zwijać w ślimaczki. Natłuścić tortownicę o śr. 24 cm. Ciasno układać zwinięte ślimaczki. Odstawić na 30 min. Piec ok. 40 min w temp. 180st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 16.07.2013 23:55
pięknie wygląda i zapewne cudnie smakuje
iziona 19.08.2012 07:48
Też robię drożdzowe w takim stylu i potem jest mi szkoda go zjadać bo pięknie wygląda
reniatka 12.08.2012 15:27
coś wspaniałego!!!
Aneta41 11.08.2012 21:25
super wygląda a że drożdżowe to z pewnością pyszne
halina17 11.08.2012 19:17
Smaczne ciasto.
anemon 11.08.2012 18:11
Wygląda ja prawdziwa róża, a do smaku nikt nie musi mnie przekonywać, bo uwielbiam drożdżowe, a jeszcze z takim nadzieniem jak u Ciebie. Jednym słowem wspaniałe ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat