Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWE RÓŻE ( CIASTO )
ROZCZYN:
Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
CAŁOŚĆ:
Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyciągamy na podsypany mąką blat i ponownie zagniatamy.
Dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na blaty o grubości ok.5 mm.
Szklanką wycinamy okręgi, a następnie każdy okrąg jeszcze bardzo delikatnie rozwałkowujemy.
Na blacie kładziemy 1 okrąg, połowę smarujemy roztopionym masłem, nakładamy 2 okrąg, ponownie smarujemy masłem i nakładamy 3 okrąg.
Wszystkie razem delikatnie zwijamy, a następnie kroimy na 2 części.
W ten sposób powstaną nam różyczki.
Każdą różyczkę układamy obok siebie w podsypanej mąką tortownicy, pozostawiając między nimi trochę odstępu.
Robimy tak do wykończenia ciasta, a następnie odkładamy jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut – ciasto ma się pięknie zezłocić.
Gotowe!
Smacznego!