Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy z bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
jajko
drożdże 50 g
mleko ciepłe 2 szklanki
cukier 3 łyżki
sól szczypta
skórka cytrynowa łyzeczka
cukier puder do posypania
żurawina
rodzynki 1 (sparzone)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z bakaliami

Drożdże wymieszałam z dwiema łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżeczką mąki. Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Następnie wsypałam mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, wlałam mleko i wbiłam jajko. Wsypałam do ciasta posypkę ze skórki cytrynowej i odsączone bakalie. Łyżką wyrobiłam niezbyt gęste ale nie za rzadkie ciasto.

Miskę z ciastem przykryłam ściereczką. Odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a wyrosło o wiele szybciej.

Łyżką maczaną w zimnej wodzie nabierałam porcje ciasta( jedna kopiasta łyżka wystarczy) i smażyłam na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron. Za każdym nabraniem ciasta moczymy łyżkę.

Po usmażeniu układałam na papierowym ręczniku, a gdy odsączyły się nieco z tłuszczu to posypałam cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdeba 14.09.2012 22:10
Pysznie wyglądają
iziona 14.09.2012 21:44
Lubię wszystkie racuszki, a te to wymarzone śniadanie
Pacia 14.09.2012 21:19
mniam-pysznie wyglądają-w pięknej scenerii:)
Miki 14.09.2012 20:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak