Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe łodzie z jajkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
drożdże świeże 30 gram
cukier 1 łyżka
jajko 2 sztuki
śmietana 18 proc 3/4 szklanki
olej słonecznikowy 50 ml
sól 1/2 łyżeczki

Nadzienie

jajko 6 sztuk
ser żółty 400 gram
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Dodatkowo

jajko
szczypiorek

Porada

Idealne na śniadanie. Proponuję podać z pikantnym ketchupem.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe łodzie z jajkiem

Kroki postępowania

1
Drożdże posypać cukrem i wymieszać. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać odrobinę wody. Zostawić w cieple na godzinę.
Krok 1 - Drożdżowe łodzie z jajkiem         foto
2
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części.
Krok 2 - Drożdżowe łodzie z jajkiem         foto
3
Każdą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 23 cm. Na środku rozłożyć starty ser.
Krok 3 - Drożdżowe łodzie z jajkiem         foto
4
Zwijać, formując kształt łodzi.
Krok 4 - Drożdżowe łodzie z jajkiem         foto
5
Dobrze zlepić końce i posmarować jajkiem.
Krok 5 - Drożdżowe łodzie z jajkiem         foto
6
Piec 25 minut w temp. 180 stopni. Po dziesięciu minutach wyjąć blachę z piekarnika, do każdej łodzi wbić jajko, posypać solą i pieprzem i piec dalej do zrumienienia. Białko powinno być dobrze ścięte, a żółtko miękkie. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Krok 6 - Drożdżowe łodzie z jajkiem         foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 11.08.2015 11:28
Takie drożdżówki muszą być pyszne. Idealne na śniadanie.
IKrakowianka 11.08.2015 09:15
super wyglądają
Benita 10.08.2015 22:37
Jednym zdaniem-rewelacja!!! Efekt wizualny niesamowity.
Skotka 10.08.2015 21:11
Bardzo dziękuję i polecam:)
Skotka 10.08.2015 21:10
@Lucan, ja nie znam kuchni gruzińskiej a szkoda bo podobno pyszna. Jeżeli ten przepis w jakiś sposób się w nią wpisuje, to czysty przypadek.
Anna169Hosz 10.08.2015 21:03
Cudnie wyglądają.
2milutka 10.08.2015 20:33
pomysłowo i smacznie :0
Alex_M 10.08.2015 20:13
podoba mi się
Wiktoria29 10.08.2015 20:00
bardzo apetycznie wygląda, świetny przepis
aginaa 10.08.2015 19:56
super wygladaja
DorotaZ 10.08.2015 19:51
Fantastycznie wyglądają
Malinka 10.08.2015 19:41
Smaczna i efektowna propozycja :)
Lucan 10.08.2015 19:41
czy to z kuchni gruzińskiej? wygląda apetycznie, chociaż troszkę przy tym roboty-weekendowy brunch:)
Konczi 10.08.2015 19:13
dla mnie idealne na śniadanie :D
Stenka 10.08.2015 18:54
Pięknie wyglądają
Renata9 10.08.2015 18:42
Świetne i smaczne jedzonko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak