Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem.

Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn

  • drożdże świeże

    10 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko ciepłe

    pół szklanki
  • mąka tortowa

    2 łyżki

Ciasto

  • mąka tortowa

    1 kg
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    5 dag
  • mleko ciepłe

    około półtorej szklanki

Budyń

  • mleko

    pół litra
  • cukier

    4 łyżki
  • budyń waniliowy

    2 sztuki

Dodatkowo

  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • powidła śliwkowe

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwielbiam piec drożdżowe bułeczki na słodko, zawsze wychodzą mi tak pyszne i pulchne. Chyba jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi nie wyszły. Dzisiaj polecam Wam pyszne bułeczki w formie kopertek, w środku słodki budyń i lekko kwaśne powidło śliwkowe. Polecam upiec je na podwieczorek, a jak ktoś lubi to może podać je z kubkiem mleka lub kakao. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Budyń studzimy.

4. Formowanie kopertek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty, środek każdego kwadratu smarujemy powidłem, nakładamy porcje budyniu, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy formując kopertkę.

5. Pieczenie: Tak wykonane kopertki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy tak jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

6. Podanie: Tak upieczone drożdżowe koperki są gotowe do podania. Życzę smacznego.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki drożdżowych bułeczek. Słoiczek powidła tak około 30 dag.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Franciszek

03.06.2017 07:01
Pyszne danie

gusia1000

02.06.2017 23:03
Widać, ze są smaczne.

Ewa Wojtaszko

02.06.2017 16:33
pyszne ciasteczka:)

Babeczka35

02.06.2017 08:55
Dziękuję i polecam:)

Renata9

01.06.2017 23:18
Smaczniutkie na pewno

IKrakowianka

01.06.2017 21:41
uwielbiam :)

halina17

01.06.2017 20:07
dobre : )

Bernadeta1

01.06.2017 17:41
smaczne słodkości

Janina

01.06.2017 16:02
Pyszności ;))

Ada-Gaba

01.06.2017 13:54
pyszne do porannej kawusi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat