Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe gniazdka
Kroki postępowania
Boczek, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę.
Wszystko wrzucić na patelnię i podsmażyć.
Potem dodać posiekaną natkę i odsączoną kukurydzę gdy cebula i pieczarki będą miękkie.
Doprawić do smaku i dodać bułkę tartą i wymieszać, bułka wchłonie wszystkie soki z patelni.
Farsz odstawić do przestygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać.
Drożdże w miseczce wymieszać z cukrem, jogurtem i jedną łyżką mąki na konsystencję gęstej śmietany.
Do miski z mąką wbić dwa jajka, wlać mieszankę drożdży, mleko i zetrzeć margarynę na tarce.
Gdy ciasto się ruszy ponownie je wyrobić, wałkować na placki o grubości kilku milimetrów.
Foremką o średnicy 10 cm wycinać kółka a w połowie kółek na środku na przykład szklanką wycinać mniejsze ( będą nam potrzebne okręgi ).