Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasteczka z malinami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdże 40 gram
mąka 500 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 125 ml
margaryna 100 gram
cukier 3 łyżki
jajko 2
żółtko jajek 1
maliny świeże

KRUSZONKA

mąka 150 gram
cukier 75 gram
margaryna 75 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasteczka z malinami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z trzema łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe ciasteczka z malinami foto
2
Margarynę topimy w małym garnuszku i studzimy. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, stopioną margarynę, cukier, cukier waniliowy, jajka, żółtko i resztę mleka. Ze składników dokładnie wyrabiamy - zagniatamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
Krok 2 - Drożdżowe ciasteczka z malinami foto
3
Na każdym kółku układamy oczyszczone maliny. Ciasteczka układamy na wysmarowanej margaryną i posypanej delikatnie mąką blasze.
Krok 3 - Drożdżowe ciasteczka z malinami foto
4
Ciastka posypujemy kruszonką (Składniki kruszonki przekładamy do miski i zagniatamy) i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciastka można polukrować.
Krok 4 - Drożdżowe ciasteczka z malinami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.07.2014 14:01
A jakie śliczne:)
Jadwiga/Jaga85 13.07.2014 13:58
Bardzo pomysłowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak