Ewa

Dorsz z kiwi na oleju rzepakowym z wiosenną sałatką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filet z dorsza

    1
  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

  • olej rzepakow do smażenia

  • mąka do panierowania

sałatka

  • rzodkiewka

    6 szt
  • pomidorki koktajlowe

    250 g
  • roszponka

    150 g
  • mini marchewki

    150 g
  • kiwi

    2 szt
  • ogórek

    0,5 szt
  • cieciorka konserwowa

    200 g
  • cytryna

    1 szt

Dressing

  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • miód akacjowy

    1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • pestki dyni

    1 garść
  • kiwi

    1 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz z kiwi na oleju rzepakowym z wiosenną sałatką foto
Dorsza porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odkładamy na pół godziny. Następnie panierujemy z obu stron w odrobinie mąki- nadmiar strzepujemy. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Na patelni na odrobinie tłuszczu karmelizujemy mini marchewki z odrobiną cukru i soli
Krok 2 - Dorsz z kiwi na oleju rzepakowym z wiosenną sałatką foto
Roszponkę rozkładamy na dużym talerzu. Rzodkiewkę kroimy w cienkie talarki, pomidorki przekrawamy na pół - warzywa układamy dekoracyjnie na sałacie. Dodajemy odcedzoną cieciorkę oraz skarmelizowaną marchewkę. 2 kiwi obieramy i kroimy w łódeczki, układamy na sałacie. Ogórka ze skórką kroimy w cienkie plasterki, układamy na sałacie. Wyszorowaną, sparzoną cytrynę kroimy w cząstki i układamy na sałacie.

Przygotowujemy dressing. Do octu balsamicznego dodajemy pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu oraz musztardę dijon, dobrze mieszamy. Dodajemy miód, zmiksowany owoc kiwi oraz stopniowo olej. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Na górze układamy kawałki ciepłego dorsza. Całość posypujemy pestkami dyni. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 23.09.2016 22:52
Moja ulubiona rybka
Kejti 11.06.2014 07:58
Smakowicie wygląda :-)
BernadettaP 30.05.2014 21:35
Intrygujący dressing.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat