Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz wędzony w aromatycznym sosie pomidorowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dorsz wędzony 1/2 kg
pomidory z puszki 1 puszka
cebula czerwona 1 duża
imbir średni kawałek
oliwa 2 łyżki
czosnek kilka ząbków
cytryna
papryczka chili 1 mała
Goździki całe Prymat 1 szt.
ziele angielskie 5 szt.
liście limonki kaffir 2-3 szt.
cukier
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz wędzony w aromatycznym sosie pomidorowym

Pomidory wylać (razem z zalewą) na patelnię -dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w plastry, obrany i pokrojony w plasterki imbir, przeciętą na połowę papryczkę chili (bez pestek), liście limonki Kaffir, startą skórkę cytrynową oraz przyprawy (bez soli i cukru).
Dusić, aż pomidory zupełnie się rozpadną, a imbir, czosnek i cebula zmiękną.
Przyprawy wyłowić, resztę zmiksować i przetrzeć przez bardzo gęste sito - doprawić solą morską, cukrem i sokiem z cytryny.

Mięso z wędzonego dorsza obrać zachowując jak największe kawałki, ułożyć na patelni z odrobiną oliwy, nakryć i podgrzać.
Ułożyć na talerzu i polać sosem - sos może być gorący lub chłodny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 20.11.2012 11:16
Ciekawy pomysł na dorsza, pycha.
Beata61 19.11.2012 21:48
ale mi smaka narobiły Twoje zdjęcia...
Joanna46 19.11.2012 21:37
Mmmm już czuję ten zapach imbiru.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak