Dorsz w porowo-śmietanowym sosie

Dorsz w porowo-śmietanowym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

  • por (biała część)

  • śmietana

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dorsz w porowo-śmietanowym sosie

Na gorącą oliwę wrzuciłam białą część pora pokrojoną w półkrążki. Smażyłam ok. minutę. Dorsza osoliłam, opieprzyłam i położyłam na smażącym się porze. Patelnię przykryłam, aby ryba i por mogły się dusić. Po 10 minutach rozmieszałam w kubeczku 50 ml śmietany 30% z czubatą łyżeczką mąki i wlałam na patelnię. Tuż przed wlaniem śmietany z patelni wyjęłam rybę, aby jej nie uszkodzić podczas mieszania sosu. Pogotowałam sos 2 minuty, aby mąka straciła smak surowizny i wyłożyłam na porcje ryby. Zdjęcie tego nie oddaje, jednak tak przyrządzony dorsz smakuje genialnie!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat