Dorsz w porowo-śmietanowym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

  • por (biała część)

  • śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na gorącą oliwę wrzuciłam białą część pora pokrojoną w półkrążki. Smażyłam ok. minutę. Dorsza osoliłam, opieprzyłam i położyłam na smażącym się porze. Patelnię przykryłam, aby ryba i por mogły się dusić. Po 10 minutach rozmieszałam w kubeczku 50 ml śmietany 30% z czubatą łyżeczką mąki i wlałam na patelnię. Tuż przed wlaniem śmietany z patelni wyjęłam rybę, aby jej nie uszkodzić podczas mieszania sosu. Pogotowałam sos 2 minuty, aby mąka straciła smak surowizny i wyłożyłam na porcje ryby. Zdjęcie tego nie oddaje, jednak tak przyrządzony dorsz smakuje genialnie!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat