Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w porowo-śmietanowym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz
por (biała część)
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w porowo-śmietanowym sosie

Na gorącą oliwę wrzuciłam białą część pora pokrojoną w półkrążki. Smażyłam ok. minutę. Dorsza osoliłam, opieprzyłam i położyłam na smażącym się porze. Patelnię przykryłam, aby ryba i por mogły się dusić. Po 10 minutach rozmieszałam w kubeczku 50 ml śmietany 30% z czubatą łyżeczką mąki i wlałam na patelnię. Tuż przed wlaniem śmietany z patelni wyjęłam rybę, aby jej nie uszkodzić podczas mieszania sosu. Pogotowałam sos 2 minuty, aby mąka straciła smak surowizny i wyłożyłam na porcje ryby. Zdjęcie tego nie oddaje, jednak tak przyrządzony dorsz smakuje genialnie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak