Dorsz w kruszonce z tagliatelle z ogórka

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pieczony dorsz w migdałowej skorupce z orzeźwiającym tagliatelle z ogórka z dodatkiem kaparów i zielonych oliwek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • filet z dorsza

    0,6 kilograma
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • przyprawa do ryb

    2 łyżki
  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki

Kruszonka:

  • bułka tarta Prymat

    1 szklanka
  • masło

    4 łyżki
  • ser twardy

    3 łyżki
  • płatki migdałów

    4 łyżki

Do smaku:

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • oregano

  • chili pieprz cayenne

Tagliatelle:

  • ogórki świeże

    2 sztuki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • oliwki zielone Smak

    10 sztuk
  • świeża kolendra

    1 pęczek

Do smaku:

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety dorsza nacieramy składnikami marynaty i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wszystkie, rozdrobnione składniki kruszonki dokładnie mieszamy i nakładamy na rybę. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 20 min.

Pozbawione nasion ogórki kroimy w długie plastry i wkładamy do miski, następnie dodajemy pokrojone kapary, oliwki, kolendrę, 3 łyżki oliwy, sok z ½ cytryny. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

Pieczonego dorsza podajemy z orzeźwiająca sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat