Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz bałtycki z posypką z orzechów włoskich i zielonym jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza bałtyckiego 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
zielone jabłko 1 szt
pieczarki 100 g
masło klarowane 50 g
orzechy włoskie 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz bałtycki z posypką z orzechów włoskich i zielonym jabłkiem

Kroki postępowania

1
Obrane pieczarki smażymy na oleju z 25 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Dorsz bałtycki z posypką z orzechów włoskich i zielonym jabłkiem foto
2
Kroimy na mniejsze kawałki orzechy włoskie. Przesypujemy do moździerza i kruszymy na gładką masę. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut (termoobieg 180 C).
Krok 2 - Dorsz bałtycki z posypką z orzechów włoskich i zielonym jabłkiem foto
3
Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki na 15 minut.
Krok 3 - Dorsz bałtycki z posypką z orzechów włoskich i zielonym jabłkiem foto
4
Obieramy jabłko i tniemy skórkę na małe plastry.
Krok 4 - Dorsz bałtycki z posypką z orzechów włoskich i zielonym jabłkiem foto
5
Smażymy dorsza na maśle klarowanym na złoty kolor. Około 4-5 minut na stronę. Po smażeniu wykładamy dorsza na ręcznik papierowy w celu redukcji tłuszczu. Doprawiamy pieprzem.
Krok 5 - Dorsz bałtycki z posypką z orzechów włoskich i zielonym jabłkiem foto
6
Wykładamy plastry jabłka na nie dorsza. Posypujemy rybę orzechami włoskimi. Kładziemy obok parę pieczarek.
Krok 6 - Dorsz bałtycki z posypką z orzechów włoskich i zielonym jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak