Doroty ulubione pikle rzodkiewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Gdy masz za dużo świeżej rzodkiewki i nie wiesz, co z nią zrobić, wypróbuj przepis na moje ulubione pikle rzodkiewkowe. Polecam.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • rzodkiewka

    170 gramów
  • czosnek

    3 ząbki
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    8 ziaren
  • woda

    1 szklanka
  • ocet 10 %

    50 mililitrów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rzodkiewki umyj, odetnij liście i końcówki.

2. Większe rzodkiewki pokrój na połówki, włóż do słoika. Do słoika dodaj także obrane ząbki czosnku, liście laurowe, wrzuć ziele angielskie, wsyp pieprz.

3. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól. Zaprawę zagotuj, następnie wlej do słoika z rzodkiewkami. Słoik dobrze zakręć.

4. Rzodkiewki możesz próbować już po 3-4 dniach. Życzę smacznego!

Dotamisio
Do słoika z rzodkiewkami możesz dodać także grubsze gałązki kopru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dotamisio 04.08.2021 19:41
U mnie dziś do słoików trafiła kolejna porcja świeżych rzodkiewek Przygotowuję zapasy na zimę Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz polecam skorzystać z mojego przepisu.Dorota Drużbińska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat