Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym.

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże
5 dag
mleko ciepłe
pół szklanki
cukier
2 łyżki
mąka tortowa
2 łyżki

Ciasto

jajko
2 sztuki
cukier
2 szklanki
cukier waniliowy
1 sztuka
Sklep Prymat
mąka tortowa
50 dag
mleko ciepłe
pół szklanki
masło
10 dag

Krem śmietankowy

bita śmietana w proszku
Śnieżka 2 sztuki
mleko
zimne 300 ml
kakao
ciemne 4 łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna
do posypania stolnicy
kolorowa posypka
według uznania

Porada

Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciastek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym.

Nie wyobrażam sobie karnawału bez pysznych słodkości. A jak wiadomo to takie słodkości są bardzo kaloryczne, ale co ja poradzę, że nie mogę się powstrzymać. Żeby to jeszcze jakieś niedobre wyszło, a to wychodzi pyszne i słodkie. Polecam Wam pyszne donuty z piekarnika, mięciutkie z lekkim kremem. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem wycinamy środki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

4. Krem: Zimne mleko ubijamy ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodajemy kakao i ubijamy do dokładnego połączenia się składników.

5. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy donuty, dekorujemy również cukrową posypką.

6. Tak przygotowane donuty są gotowe do podania.

7. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.06.2017 05:36
Dziękuję:)
Jagódka77 10.02.2017 13:25
same pyszności
Babeczka35 30.01.2017 06:32
Dziękuję:)
Babeczka35 30.01.2017 06:31
Zapraszam, poczęstuję:)
Diana Rusiłowicz 30.01.2017 00:53
Pychotka...!
Beatris 29.01.2017 22:05
Z przyjemnością bym się poczęstowała... Pycha :)
Babeczka35 29.01.2017 21:57
Dziękuję:)
gusia1000 29.01.2017 21:18
SMACZNE MUSZĄ BYĆ.
Wafelek2601 29.01.2017 19:51
Super wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak