Domowy szampan.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

  • cukier

  • rodzynki

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do zrobienia szampana potrzebne są butelki hermetycznie zamykane. Do każdej butelki włożyć mały orzeszek drożdży, wsypać trzy niezbyt pełne łyżeczki cukru, kilka rodzynek i wlać przegotowaną letnią wodę. Zamknąć, mocno potrząsnąć, pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Przed podaniem dobrze schłodzić i dopiero otworzyć.

Nie pamiętam skąd mam ten przepis, próbowałam zrobić go raz ok 10 lat temu, ale nie pamiętam co mi z tego wyszło. Jeżeli ktoś się skusi by go wypróbować to proszę o komentarz z odpowiedzią czy szampan sie udał :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 21.04.2013 20:47
Ja chyba się skuszę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat