Przepis i sposób przygotowania na: Domowy sos
Paprykę czerwoną myjemy pozbywamy nasion i kroimy drobno.
Obieramy pietruszkę i seler ścieramy na tarce.
Papryczki chili myjemy przecinamy na pół usuwamy nasiona i drobno kroimy najlepiej w rękawiczkach.
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy dodajemy pokrojony czosnek chwilę podsmażamy wsypujemy warzywa listki i ziele gotujemy około 20 -30 minut mieszamy co jakiś czas.
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, cukier ,sól sok z cytryny wlewamy ocet w zależności od tego czy lubimy mocno kwaśne.
Mieszamy.
Jeżeli chcemy to możemy masę zmiksować.
Najlepiej wyjąć listki i ziele angielski z sosu.
Tak przygotowany sos przekładamy do przygotowanych słoiczków i zakręcamy.
Tak dla pewności słoiczki pasteryzujemy 10 minut.
POLECAM!!!