Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY PASZTET

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
wątróbka wieprzowa 300 g
słonina 300 g
jajko 1 szt
czosnek 4 ząbki
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY PASZTET

Łopatkę i słoninę gotujemy około 30min, a następnie wrzucamy wątrobę i gotujemy przez 10min. Odstawiamy do przestygnięcia. Wywar zostawiamy na późniejszą dolewkę. Po przestygnięciu wątrobę, łopatkę i słoninę mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie. Do zmielonych produktów dodajemy jajko, pieprz mielony, sól, ziele angielskie,zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową oraz zmiażdżony czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręcznie tak długo aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do wyrobionej masy dolewamy wywar, który wcześniej odstawiliśmy. Jeszcze raz wyrabiamy masę tak aby miała konsystencję gęstej śmietany. Masę pasztetową wykładamy do foremki. Napełniamy je tak aby 1 cm od góry pozostał wolny i wygładzamy powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 45min. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy pasztet do ostygnięcia i gotowe.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 19.02.2013 19:34
super!
fotoviderek 14.02.2013 10:07
Co się zrobi samemu, zawsze jest lepsze :)
adelajda 11.02.2013 19:55
najlepszy taki domowy
IwonaDD 11.02.2013 13:40
nic nie zastąpi domowego pasztetu!
Pyszota 11.02.2013 13:18
najlepszy domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak