Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso wieprzowe bez kości
1 kg -
cebula
1 szt -
grzyby suszone
5 dag -
bulion drobiowy
-
śmietana 18 proc
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka -
olej do smażenia
-
sól, pieprz
-
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sposób przygotowania
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć mięso na ciemny kolor. Przełożyć do garnka w którym mięso będzie się dusiło.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, pod koniec smażenia, dodać do cebuli 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i dodać do mięsa. Wrzucić parę suszonych grzybów, podlać bulionem do wysokości mięsa i dusić pod przykryciem do miękkości.
Zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i śmietaną.
Podawać z kaszą gryczaną, podpłomykiem, ziemniakami , kopytkami, plackami ziemniaczanymi –co kto lubi.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się