Domowy gulasz, tym razem z wieprzowiny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe bez kości

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • grzyby suszone

    5 dag
  • bulion drobiowy

  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w grubą kostkę, posypać vegetą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mięso powinno przejść przyprawami.
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć mięso na ciemny kolor. Przełożyć do garnka w którym mięso będzie się dusiło.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, pod koniec smażenia, dodać do cebuli 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i dodać do mięsa. Wrzucić parę suszonych grzybów, podlać bulionem do wysokości mięsa i dusić pod przykryciem do miękkości.
Zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i śmietaną.
Podawać z kaszą gryczaną, podpłomykiem, ziemniakami , kopytkami, plackami ziemniaczanymi –co kto lubi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 08.01.2014 19:46
uwielbiam takie pyszności
jussta 17.10.2013 12:49
pyszny gulasz wykorzystam przepis
Cranberry 10.10.2013 11:47
Musi byc pyszny
Ola1984 10.10.2013 08:50
Gulasz wygląda pięknie, jestem pewna, że tak tez smakuje.
Aleksandra/Olcia 10.10.2013 08:42
bardzo apetyczny
cukiereczek 10.10.2013 07:51
bardzo apetyczne zdjęcie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat