Domowe wędliny wędzone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    1 kg
  • karkówka

    do 1 kg
  • boczek

    do 1 kg
  • schab

    do 1 kg
  • sól

    2-3 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • ziele angielskie

    5 ziarnek
  • liść laurowy

    5 listków
  • woda

    1 litr
  • rozmaryn

    2 łodygi
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • Gorczyca biała cała Prymat

    7 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sol rozpuszczamy w wodzie dodajemy przyprawy: ziele, listki, gorczycę, czosnek i wkładamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 3 tygodnie zmieniając co tydzień wodę: w wodzie rozpuszczamy sól i dodajemy przyprawy.
po 3 tygodniach rozpalamy wędzarkę, rozgrzewamy i do paleniska wrzucamy rozmaryn i jałowiec. Wędzimy ok 3 godzin w stałej temperaturze 70 - 80 stopni. Potem parzymy w 80 stopniach przez ok, 1,5 godziny - wędlina w środku powinna mieć ok 80 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 10.07.2013 09:32
nieźle to wygląda :)
Kasia36 25.06.2013 22:42
Ale bym zjadła taką domową karkówkę,szynkę i schab ostatnio u nas takich nie było bo nie mieliśmy świnek :), widziałam jak rzeźnik przygotowuje mięso do wędzenia i też leży w wodzie za nim się je uwędzi, przepis bezpieczny, sprawdzony na pewno niejednokrotnie przez właścicielkę i smaczny. Polecam !!!!!!!!
Klausia 14.06.2013 22:38
Nie znam się jeszcze na wędzeniu, ale wygląda smacznie :) Swojskie najlepsze :)
chrupnij-sobie.pl 03.05.2013 12:33
trzeba zmieniać wodę żeby się nie skisiła. Mięso w tej samej wodzie 3 tygodnie?! życzę smacznego! Co do 1 litra moja pyzo smaczna droga mięso wody nie pije
Henryka2 02.05.2013 18:10
To ile razy rozpuszczamy tę sól?!I co za dziwny pomyał ze zmienianiem wody?!
SmacznaPyza 02.05.2013 12:38
taaaaa, 1 litr wody na 4 kg mięsa ? czym palisz w wędzarni ?
adelajda 02.05.2013 12:22
takie są najsmaczniejsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat