Przepis i sposób przygotowania na: Domowe wafelki z kremem kawowym i orzechami
1. W rondelku rozpuścić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier, kawę i mleko, całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gęstej masy.
2. Masę wylać na pierwszy blat wafla, dokładnie rozsmarować, przycisnąć drugim blatem, (czynność powtarzać aż do wykończenia składników). Na końcu całość przycisnąć ciężką deską i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
3. Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
4. Orzechy uprażyć na suchej patelni i grubiej posiekać.
5. Na wierzchu wafle polać polewą, posypać orzechami i pokroić na mniejsze kawałki (mogą być kwadraty, prostokąty lub trójkąty, wedle uznania).