Przepis i sposób przygotowania na: Domowe łazanki
Makaron: Wszystkie składniki na ciasto makaronowe mieszamy i ugniatamy. Potem cienko rozwałkujemy. Posypujemy mąką cały placek i kroimy w kratkę. Rozdrabniamy i podsypujemy mąką. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy dopóki lekko wypłynie. Gotowy zalewamy zimną wodą i polewamy olejem.Odstawiamy.
2.
Łazanki: Kapustę szatkujemy. Umieszczamy w dużym garze i zalewamy wodą. Solimy(1 łyżka). Gotujemy na małym ogniu, tak długo aż kapusta lekko zmięknie. Przecedzamy.
3.
Mięso mielimy. Doprawiamy przyprawą do mięs,, solą (1 łyżeczka) i pieprzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) lekko osolony. Wrzucamy posiekane cebulki i dusimy na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso. Smażymy na małym ogniu. Mięso ma być miękkie i nie za mocno spieczone. Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Umieszczamy w garnuszku i wytapiamy. Doprawiamy solą (1 łyżeczka) i papryką. Gdy tłuszczyk się wytopi a skwarki zarumienią, odstawiamy.
4.
W dużym garze umieszczamy kapustę, mięso i skwarki. Dokładnie i delikatnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu kilkanaście minut. Następnie dodajemy połowę przygotowanego makaronu lub więcej jeśli ktoś lubi. Mieszamy.