Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe krówki śmietankowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 300 ml
masło 1 łyżeczka
cukier kryształ 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe krówki śmietankowe

Śmietankę kremówkę wlewamy do małego garnka, do niej wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu, gdy cukier się rozpuści co jakiś czas mieszamy naszą masę krówkową, pamiętając aby gotować na małym ogniu.
Po 40 minutach należy nie odchodzić zbyt daleko od gotującej się masy i ciągłe ją mieszać ponieważ łatwo może się przypalić, wtedy także dodajemy łyżeczkę masła.
Gdy masa będzie gęstnieć po godzinie, odstawiamy ją i przelewamy do formy lub foremek, po ostudzeniu krówki umieszczamy w lodówce na kilka godzin, gotową masę można także kroić na małe kostki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak