Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe jagodzianki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 25 g
cukier puder 2 łyżki
mąka 3 szklanki
margaryna 1/2 kostki
jajko 1 sztuka
dżem z owoców leśnych 1 mały słoik
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe jagodzianki

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka z łyżką mąki oraz z łyżka cukru pudru. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut . Na stolnicy wysypać kopiec mąki , dodać jajko i wymieszać z resztą cukru pudru. Pozostałe cieple mleko roztopioną margarynę oraz zaczyn zagnieść w ciasto . I odstawić na 15- 20 minut. Gdy ciasto podrośnie rozwałkować a następnie wykrawać prostokąty i smarować następnie te prostokąty dżemem z owoców leśnych , następnie składamy na pół i formujemy małe jagodzianki . Ułożyć na blasze i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 26.01.2015 09:45
@Habibi to musisz wypróbować również z dżem są bardzo pyszny :)
Habibi 25.01.2015 10:45
Bardzo lubię jagodzianki, ale z owoców, bo z dżemem jeszcze nie robiłam :)
MałaMi89 22.01.2015 17:00
Pychotka takie jagodzianki :)
Mira85 22.01.2015 14:34
uwielbiam takie
Krystyna32 22.01.2015 13:24
bardzo apetyczne
Futka 22.01.2015 11:03
Pyszne jagodzianki! Z przyjemnością porwałabym teraz jedną ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak