Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe drożdżówki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 1 szklanka
olej 1 szklanka
drożdże świeże 10 dag
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
śmietana 18 proc 1 łyżka
cukier waniliowy 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe drożdżówki

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, przelać do miski z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami waniliowymi. Następnie wbić jajka, wlać olej, wymieszać i wyrabiać ręką ciasto przez minimum 15 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Po czym na stolnicy wysypanej mąką wyłożyć przygotowane ciasto. Urywać po kawałku, nadziewać marmoladą i formować drożdżówki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (spojeniem do dołu) i odłożyć ponownie do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 27.02.2017 16:03
Domowe najlepsze.
ania2610 27.02.2017 14:14
pyszne - bardzo lubię :)
adelajda 26.02.2017 18:13
smaczne drożdżówki
mirosława4 26.02.2017 14:51
poproszę jedną
magdow 26.02.2017 14:03
smakowity przepis ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak