Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa wiśnióweczka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 kg
woda 1 l
spirytus 1 l
wiśnie 3 kg

Porada

Jak już całkowicie cukier się rozpuści, można do wiśniówki dolać trochę whisky i rumu

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wiśnióweczka

Wiśnie myjemy, nie trzeba drylować, ale można. Wrzucamy do ok. 5l słoika lub butelki. wsypujemy 2 kg cukru. zalewamy 1l spirytusu i 1 listem wody. Pozostawiamy tak na ok. 6 tygodni co jakiś czas mieszając aby cukier się rozpuścił.

Druga metoda to taka, aby wstrzymać się z wlaniem spirytusu do czasu dopóki wiśnie nie puszczą soku.

Po ok. 6 tygodniach należy wiśniówkę przelać przez pieluchę tetrową aby nie było w niej żadnych cząstek wiśni. Przelewamy wiśniówkę do butelek i degustujemy :) Wiśnie (drylowane) można wykorzystać do ciasta, a te z pestkami wrzucić do drinka lub zjeść, lecz uwaga! są bardzo "mocne"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 05.09.2014 13:29
niezła moc
as28 05.09.2014 11:07
fajna wiśnióweczka
Christopher 05.09.2014 10:54
U mnie już dojrzewa do przelania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak