Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier
2 kg -
woda
1 l -
spirytus
1 l -
wiśnie
3 kg
Sposób przygotowania
Druga metoda to taka, aby wstrzymać się z wlaniem spirytusu do czasu dopóki wiśnie nie puszczą soku.
Po ok. 6 tygodniach należy wiśniówkę przelać przez pieluchę tetrową aby nie było w niej żadnych cząstek wiśni. Przelewamy wiśniówkę do butelek i degustujemy :) Wiśnie (drylowane) można wykorzystać do ciasta, a te z pestkami wrzucić do drinka lub zjeść, lecz uwaga! są bardzo "mocne"
Jak już całkowicie cukier się rozpuści, można do wiśniówki dolać trochę whisky i rumu![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się