Domowa wiśnióweczka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 kg
  • woda

    1 l
  • spirytus

    1 l
  • wiśnie

    3 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie myjemy, nie trzeba drylować, ale można. Wrzucamy do ok. 5l słoika lub butelki. wsypujemy 2 kg cukru. zalewamy 1l spirytusu i 1 listem wody. Pozostawiamy tak na ok. 6 tygodni co jakiś czas mieszając aby cukier się rozpuścił.

Druga metoda to taka, aby wstrzymać się z wlaniem spirytusu do czasu dopóki wiśnie nie puszczą soku.

Po ok. 6 tygodniach należy wiśniówkę przelać przez pieluchę tetrową aby nie było w niej żadnych cząstek wiśni. Przelewamy wiśniówkę do butelek i degustujemy :) Wiśnie (drylowane) można wykorzystać do ciasta, a te z pestkami wrzucić do drinka lub zjeść, lecz uwaga! są bardzo "mocne"
CAROLL1989
Jak już całkowicie cukier się rozpuści, można do wiśniówki dolać trochę whisky i rumu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 05.09.2014 13:29
niezła moc
as28 05.09.2014 11:07
fajna wiśnióweczka
Christopher 05.09.2014 10:54
U mnie już dojrzewa do przelania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat