Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa czekolada miętowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/3 kostki
cukier 1/3 szklanki
mleko 1/4 szklanki
kakao ciemne 1 łyżka
mleko w proszku 2 szklanki
syrop miętowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa czekolada miętowa

Kroki postępowania

1
Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier i mleko.
Krok 1 - Domowa czekolada miętowa foto
2
Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy.
Krok 2 - Domowa czekolada miętowa foto
3
Masę podzielić na dwie mniej więcej równe części. Obie części przestudzić. Do jednej wlać syrop miętowy, dodać 1,5 szklanki mleka w proszku, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Domowa czekolada miętowa foto
4
Małą keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Do foremki przełożyć połowę masy miętowej, wyrównać powierzchnię. Foremkę stawić na kilka minut do zamrażalnika.
Krok 4 - Domowa czekolada miętowa foto
5
Do drugiej części maślanej masy dodać kakao i resztę mleka w proszku, dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Domowa czekolada miętowa foto
6
Kakaową masę wyłożyć na masę miętową w foremce, ponownie stawić na kilka minut do zamrażalnika.
Krok 6 - Domowa czekolada miętowa foto
7
Na wierzchu rozłożyć resztę masy miętowej. Wszystko mocno schłodzić w lodówce. Jak masa stwardnieje, wyjąć ją foremki, zdjąć folię. Domową czekoladę miętową pokroić na małe kawałki.
Krok 7 - Domowa czekolada miętowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak