Deser z chia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    500 ml
  • szałwia hiszpańska

    100 gram
  • mango

    1 sztuka
  • banan

    2 sztuki
  • jarmuż

    30-40 gram
  • miód pszczeli

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżeczka
  • mięta liście

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Deser z chia foto
Banany obieramy i kroimy w plasterki, na dnie każdej szklaneczki układamy 3 kawałki banana. Resztę odkładamy na bok.
Krok 2 - Deser z chia foto
Nasiona Chia - czyli szałwii hiszpańskiej zalewamy 500ml mleka kokosowego i odstawiamy na bok aby nasiąkły. 1/4 masy przekładamy do osobnej miseczki, do pozostałych 3/4 dodajemy pół łyżeczki miodu i mieszkamy.
Krok 3 - Deser z chia foto
Do odstawionej 1/4 nasion dodajemy także pół łyżeczki miodu oraz łyżeczkę kakao. Wszystko raz mieszkamy.
Krok 4 - Deser z chia foto
Mango myjemy i obieramy, dzielimy na pół. Połowę tniemy na małe kawałki, dodajemy jarmużu i wszystko razem mlendujemy do powstania jednolitej masy.
Krok 5 - Deser z chia foto
Pozostałe pół mango kroimy na mniejsze kawałki i łączmy z pozostałym bananem. Wszystko również blendujemy aż do powstania jednolitej masy.
Krok 6 - Deser z chia foto
Deserek nakładamy warstwami, na kawałki bananów na samym dnie nakładamy masę z chia i mleczka kokosowego, na nią nakładamy masę z jarmużem, następnie chia z kakao i na wierzch banana z mango. Całość ozdabiamy listkami świeżej mięty.

SMACZNEGO :)
Poison1988
Nasiona Chia - większa skarbnica kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, - lepsza skarbnica wapnia niż samo mleko, - lepsze pokłady żelaza niż w szpinaku, - studnia pełnowartościowego białka, - dobre źródło antyoksydantów i wiele, wiele innych :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 10.06.2017 07:15
smaczny jest ten deser
Jagódka77 21.11.2015 14:28
świetny pomysł
MAR3STA 21.10.2015 11:20
fajny przepis, ale gdzie szałwię hiszpańską dostać?
paula191919 25.09.2015 14:00
bardzo ślicznie wygląda
jagoda5913 23.09.2015 01:06
super deser
Wiktoria29 22.09.2015 20:46
fajny desr
mikrusiak 22.09.2015 20:34
fajne "zestawienie" :) muszę wypróbować...:D
Ewa Wojtaszko 22.09.2015 16:48
apetycznie wygląda :)
Justi2401 22.09.2015 15:36
Wspaniały deserek- taki egzotyczny :)
gosia1988 22.09.2015 12:11
super wygląda i na pewno smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat