Deser tiramisu po polsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek śmietankowy

    300 gr
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1/2 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna

    3 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
  • biszkopty okrągłe

    30 sztuk
  • rum

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z cukrami w kąpieli wodnej na puszystą masę,kiedy masa będzie już biała znaczy że wystarczy ubijania.Czekamy kilka minut aż masa troszkę ostygnie,dodajemy ser i dalej ucieramy,ale już bez kąpieli.
Kawę rozpuszczamy w szklance wody,dodajemy rum.W tym moczymy biszkopty.
Na dnie formy lub miski,w której będziemy robić nasz deser rozkładamy 15 biszkoptów namoczonych w kawie,posypujemy 1/2 łyżki kakao i wykładamy masę serową.Następnie ponownie wykładamy 15 biszkoptów nakładamy masę serową i posypujemy resztą kakao.Wkładamy do lodówki na c6 na1mniej 4 godziny.
szybko tanio i prosto,polecam.
Jeśli chcemy taki deser zrobić dla dzieci,wówczas nie dodajemy rumu a biszkopty moczymy w kakao lub roztopionej czekoladzie połączonej z mlekiem.Mój synek się zachwyca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna87 26.11.2012 18:24
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat