Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deser ryżowy z ananasem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 15 dkg
woda 1,5 szklanki
sól
laska wanilii
mleko 3 szklanki
cukier 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
agar-agar 1 łyżeczka
śmietana 1 szklanka
ananas 2 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: deser ryżowy z ananasem

w osolonej wodzie gotuję ryż z laską wanilii przez 10 minut, dolewam mleko, gotuję, aż do zgęstnienia, dodaję cukier. Agar-agar mieszam z wodą, ogrzewam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia, ale nie zagotowuję. Dodaję do ostudzonego ryżu. Ananasa kroję w kawałki. Ubijam śmietanę. Połowę bitej smietany oraz plasterki ananasa mieszam z ryżem. Przygotowany deser nakładam do naczynia uprzednio opłukanego zimną wodą. Pozostawiam do stężenia. wykładam na talerz, obracając naczynie. Dekoruję pozostałąilością bitej śmietany i ananasami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andżelika1 31.08.2012 13:43
pyszne
sznycel 20.08.2012 19:06
lubię kwaskowaty smak ananasa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak