deser ryżowy z ananasem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    15 dkg
  • woda

    1,5 szklanki
  • sól

  • laska wanilii

  • mleko

    3 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
  • agar-agar

    1 łyżeczka
  • śmietana

    1 szklanka
  • ananas

    2 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w osolonej wodzie gotuję ryż z laską wanilii przez 10 minut, dolewam mleko, gotuję, aż do zgęstnienia, dodaję cukier. Agar-agar mieszam z wodą, ogrzewam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia, ale nie zagotowuję. Dodaję do ostudzonego ryżu. Ananasa kroję w kawałki. Ubijam śmietanę. Połowę bitej smietany oraz plasterki ananasa mieszam z ryżem. Przygotowany deser nakładam do naczynia uprzednio opłukanego zimną wodą. Pozostawiam do stężenia. wykładam na talerz, obracając naczynie. Dekoruję pozostałąilością bitej śmietany i ananasami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 31.08.2012 13:43
pyszne
sznycel 20.08.2012 19:06
lubię kwaskowaty smak ananasa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat