Deser majowy z nutką jesieni.

Deser majowy z nutką jesieni.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier kryształ

    0,5 szklanka
  • śliwki suszone

    10 dkg
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • wrzątek

    1 litra
  • masło

    wg potrzeby
  • herbatniki czekoladowe

    10 dkg
  • galaretka pomarańczowa

    1 szt.
  • ser biały

    0,5 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańczową galaretkę rozpuścić w połowie ilości wrzątku, podanej na opakowaniu.
Śliwki sparzyć wrzątkiem.
Ser twarogowy, najlepiej nie wymagający mielenia (z wiaderka) wymieszać z cukrem, dodać przestudzoną pomarańczową galaretkę, dokładnie wymieszać. Wstawić na trochę do lodówki, aby zaczęło tężeć.
Dno tortownicy i złączenia posmarować masłem i posypać lekko, pokruszonymi (2-3 szt zależnie od wielkości) ciastkami. Ułożyć na dno pozostałe całe ciastka. Wylać na nie tężejącą masę (wtedy ciastka nie uniosą się), na wierzch ułożyć odciśnięte z wody suszone śliwki. Całość wstawić do lodówki. Gdy całkiem stężeje, na wierzch wylać rozpuszczona i przestudzona wiśniowa galaretkę. Ponownie całość wstawić do lodówki.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Honorata1

03.08.2012 21:21
oryginalny :)

Honorata1

22.07.2012 21:01
smakowite :)

agogo2

02.06.2012 00:03
dobry

agogo2

02.06.2012 00:03
dobry

Andysz

29.04.2012 10:47
mniam mniammm;))

Kamila/kami007

28.04.2012 11:42
super

Mati13

27.04.2012 21:05
bardzo mi sie podoba

Mysiunia

27.04.2012 21:04
bardzo lubie takie ciasta :)

sylwia / sytofala

27.04.2012 20:43
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat