Przepis i sposób przygotowania na: Deser lodowy z porzeczkami
Ja ten deser robię bez jajek. Ubijam śmietanę 36% z cukrem pudrem -( jeśli nie mam 36% daję 30%) ubijam ją na sztywno. Owoce myję i odsączam na sicie. Do foremki - keksówki wyłożonej folią aluminiową (ja daję bezpośrednio do silikonowej formy - łatwiej deser się wyciąga) przekładam bitą śmietanę i dodaję umyte owoce, delikatnie je mieszając. Wstawiam do zamrażalnika na ok 3 godziny. Przed podaniem tak ok 15-20 min należy deser wyjąć, pokroić i ozdobić wg uznania.
Smacznego ).
II-wersja z jajkami.
Jajka sparzone i dokładnie umyte należy ubić na puszystą pianę z 6 łyżeczkami cukru pudru. Do śmietany dodać resztę cukru pudru i dobrze ją ubić, następnie dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać, później dodać owoce i przełożyć do formy. Dalej postępować jak wyżej:)
Smacznego)