Deser kawowo-chałwowy - tylko dla dorosłych!

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chałwa

  • ajerkoniak

  • bita śmietana

  • żelatyna

  • serek homogenizowany

    (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

400 g serka homogenizowanego waniliowego połączyłam ze 100g waniliowej chałwy. Dokładnie wymieszałam, aż do uzyskania jednolitej masy.
Do 50 ml wody wsypałam 2 łyżeczki żelatyny. Kiedy napęczniała, delikatnie podgrzałam i dodałam do 500 ml ajerkoniaku kawowego (do kupienia np. w Biedronce).
W pucharkach (poj. 450 ml) ułożyłam warstwę chałwową, na nią kawową. Przyozdobiłam bitą śmietaną, musicie przyznać, że dość nieudolonie :) Kawę rozpuszczalną roztarłam do miałkości i oprószyłam śmietanę.
Ajerkoniak sam w sobie jest słodki, ale w połączeniu z warstwą chałwową może wydawać się gorzkawy. Dlatego proponuję wymieszać obie warstwy i delektować się deserkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 02.02.2013 23:11
ale delicje mniam:)
aisoglam 02.02.2013 17:28
Smakowite :)
V_kuchareczka 02.02.2013 17:20
Rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat